De regels in Franse restaurants zijn anders dan in de Nederlandse horeca. Dit is de officiële tekst van de Franse horecabond; de hoofdpunten hebben we vertaald naar het Nederlands. Houden gasten zich niet aan de regels, dan zetten sommige restaurants 250 euro extra op de rekening, of ze sturen u weg. Restaurants riskeren namelijk duizenden euro’s boete.
Maar Frankrijk zou Frankrijk niet zijn als het toch weer anders ging. Afhankelijk van het restaurant wordt meer of minder aan het mondkapje gehecht. Zorg in ieder geval dat u het bij zich heeft, dan komt u niet voor verrassingen te staan.
Nederlandse tekst:
Bij de ingang van het etablissement is een uitgiftepunt van alcoholhoudende handengel beschikbaar. Klanten van cafés, bars en restaurants moeten een masker dragen, behalve wanneer ze aan tafel zitten. De tafels staan op een meter afstand van elkaar en bieden plaats aan maximaal 10 gasten. Menu’s worden gepresenteerd op leisteen, mondeling, QR-code, of op gelamineerde menu’s, die tussen elk gebruik schoongemaakt worden. Papieren menu’s zijn voor eenmalig gebruik.
De tafels worden slechts door één persoon tegelijk bediend. Het personeel in de eetzaal of aan de bar draagt een masker en moet zeer regelmatig de handen wassen. De kok moet zijn handen om de 30 ‘wassen (of handschoenen dragen). Het dragen van een haarnetje en masker is verplicht.
Aan de balie wordt gezorgd voor een afstand van 1 meter tussen personeel en klanten en is er een beschermend scherm geïnstalleerd tussen klanten en de barman.
Betalen: contactloos (vooruitbetaling, bankoverschrijving, bankkaarten, QR-code, enz.) heeft de voorkeur en betaling aan tafel ook.
Deze regels gelden zowel in de eetzaal als op het terras.
Franse tekst:
Une borne de gel hydroalcoolique est mise à disposition de la clientèle dès l’entrée de l’établissementLes clients des cafés, bars et restaurants doivent porter un masque, sauf lorsqu’ils sont à table.La mesure d’espacement d’un mètre entre les personnes est indiquée via un affichage, un marquage au sol et par consignes orales dans chaque zone d’attente : entrée, accueil, caisse, toilettes…Les tables sont espacées d’un mètre et peuvent accueillir jusqu’à 10 convives.Les menus sont présentés en évitant tout contact : ardoise, oralement, QR code). Les menus plastifiés seront nettoyés entre chaque manipulation et les menus papiers seront à usage unique.Les tables ne sont servies que par une seule personne en même temps.Le personnel en salle ou au bar porte un masque et doit se laver les mains très régulièrement.Le personne de cuisine doit se laver les mains toutes les 30’ (ou port de gants). Le port de charlottes (ou équivalent type filet) et du masque sont obligatoires.Au comptoir, une distance d’1 mètre est assurée entre le personnel et les clients et un écran de protection doit être installé entre les clients et le barman.Le paiement sans contact (pré-paiement, virement, cartes bancaires, QR code..) est privilégié, et le paiement à table favorisé. Ces règles s’appliquent en salle comme en terrasse.